לפני שבועיים ביקרה בישראל אחת הדמויות המשפיעות ביותר על אופייה של היזמות החברתית בעולם. ג'ף סקול, יהודי קנדי (44) שב-1996 היה לנשיא הראשון של חברת סחר אנונימית בשם 'אי-ביי' (eBay), בתקופה שהפוטנציאל המסחרי של רשת האינטרנט רק התחיל להתגלות לציבור הרחב. שלוש שנים לאחר מכן, בשיאה של בועת ההייטק, חברת eBay כבר התבססה כאתר מוביל למסחר ברשת, וסקול החליט לממש ולתרום חלק מהמניות שהיו ברשותו לטובת קרן על שמו (Skoll Foundation). מטרת הקרן היא לעודד יזמות חברתית בעולם.
מאז הקמתה, בשנת 1999 מחלקת קרן סקול מדי שנה עשרות מיליוני דולרים ליזמים חברתיים או ארגונים התומכים בהם. עיקר התרומה מופנה למספר מצומם של יוזמות נבחרות. היקף ההשקעות והמחויבות להתמקד ב'יזמים חברתיים' בלבד, וכן העובדה שסקול תורם למוסדות מחקר אקדמיים מובלים,כדי לעודד מחקר על יזמות חברתית, ממקמים את הקרן שהקים בראש רשימת האישים המשפיעים על אופייה של היזמות החברתית בעולם. בחמשת השנים האחרונות (2005-2009) נבחרו 59 יוזמות לתוכנית העמיתים של הקרן, במסגרת התוכנית זוכה היוזמה לתמיכה כספית ניכרת במשך שלוש שנים. מעבר לתמיכה הכספית, עצם הבחירה כעמית של קרן סקולס מהווה עדות לכך שהיוזמה שנבחרה היא מובילה בתחומה בעולם.
הנבחרים מישראל
בתוך רשימת היוזמות המובחרת הזו, של 'עמיתי קרן סקול', נמצאים שני נציגים לפעילויות בישראל. היוזמה הישראלית הראשונה זכתה להיכנס לרשימה בשנת 2008. דניאל לובצקי, יהודי אמריקאי הקים ארגון שפועל 'לחדשנות ביוזמות שלום'. הפעילות המרכזית שלו היא דרך תנועת 'קול אחד' (OneVoice) שפועלת בישראל וברשות הפלסטינית להעלות את קולותיהם של מי שהארגון מכנה 'הרוב הדומם שתומך בשלום'. היוזמה הישראלית השנייה, שמסמלת חדשנות ברמה עולמית, היא של הסניף המזרח תיכוני בארגון 'ידידי כדור הארץ' (Friends of the Earth). הארגון הקים את יוזמת 'אקופייס' (EcoPeace) שהוכרזה במרץ השנה כזוכה לתמיכה משנת 2010. היוזמה פועלת משנת 2001 להעלאת מודעות למחסור במים בגבול הירדני, פלסטיני, ישראלי תוך קידום דיאלוג בנושא חלוקה אחראית של משאב המים המשותפים.
מחזור המלגאים הקרוב, פתוח למועמדים עד ה-17 לפברואר 2010. פרטים נוספים אפשר למצוא באתר: http://www.skollfoundation.org/skollawards/index.asp (על התהליך אפרט באחד הפוסטים הקרובים).
סיקור הביקור בארץ
הביקור של סקול, שהגיע לארץ לחמישה ימים (24-28 אוגוסט), לא זכה לסיקור תקשורתי שמדגיש את תרומתו הייחודית לעשייה חברתית חדשה. קשה להאשים את התקשורת על כך שפיספסה את הסיפור על האדם המעניין הזה, סקול הגיע לביקור עם חברו ריצ'רד ברנסון (הבעלים של חברת וירג'ין, ואיש עסקים שזכה לשם עולמי כהרפתקן וחובב פעילויות אקסטרים), ושניהם הגיעו כדי להביע תמיכה בביקור של חברים בארגון אחר: ארגון 'אלדרס' ( Elders ). נציגי 'אלדרס' הגיעו לישראל במטרה לקדם עשייה למען השלום. 'אלדרס' הוא יותר מועדון יוקרתי סגור, מאשר ארגון רב משתתפים, בארגון חברים מדינאים ודיפלומטים בכירים, שפרשו מעיסוקם הרשמי והיום פועלים לקידום שלום באזורי עימות, ביניהם נשיא ארצות הברית לשעבר ג'ימי קרטר, דסמונד טוטו (מדרום אפריקה) ונשיא ברזיל לשעבר פרננדו קרדוסו (שתרם גם לפיתוח ההגות הפוסט-קולוניאלית). בתוך בליל האישים המעניינים הללו (עבור ברנסון לדוגמה זהו ביקור ראשון בארץ), כנראה שלא נותר מקום לכתוב על הזכייה של ארגון 'ידיד כדור הארץ' באחת מהמלגות היוקרתיות בתחומן, או על הכיוונים אליהם מבקש סקול לקחת את הקרן שלו בעתיד.
הכתבה הממצה ביותר שאיתרתי ושהתייחסה להיבט של יזמות חברתית פורסמה בעיתון 'כלכליסט'. אולם גם כתבה זו, למרות הכוונות הטובות, מערבבת נושאים ועובדות (לדוגמה, סקול עדיין משקיע בקרן IVN בארץ, ולא בלשון עבר כפי שצוין בכתבה. בנוסף רשת IVN אכן עוסקת בקידום יזמים חברתיים במגוון תחומים, אולם השקעה בפיתוח אנרגיה חלופית, כפי שצוין בכתבה, אינה אחד מהם). 'דה-מרקר' בחר להציב את מיטב עורכיו לראיון עם סקול וברנסון ביחד, סקול הכתיר את התוצאה בבלוג שלו בתואר 'כתבה קלילה, אבל אוהדת'. למרות זאת כאמור, קשה להאשים את התקשורת בישראל, הביקור היה עמוס בדמויות מעניינות כל אחת בפני עצמה, והמוקד שלו היה פעילות בעלת אופי פוליטי שמזוהה בישראל כשייך לשמאל הקיצוני. קשה גם להאשים את הטוקבקיסטים, שבתגובות לכתבות בהן הוזכר סקול כתבו הערות שנעו על הרצף שבין עוינות כלפי מה שמתפרש כהתערבות בענייני פנים של ישראל (וזה נושא לדיון נוסף, האם הרעיון של יזמות חברתית ותנועות מלמטה הוא אכן רחוק ממעורבות פוליטית חיצונית 'מלמעלה'), לבין תגובות שוביניסטיות סוערות מסביב לעובדה שמבקר בישראל יהודי עשיר, צעיר יחסית, ורווק. אני מקווה עוד להרחיב כאן על הדמות המעניינת הזו, ועל ההשפעה שלו על פניה של היזמות החברתית בעולם ובישראל.
תגובה אחת על “אולד סקול: הביקור המפוספס של ג'ף סקול בישראל”
[…] נוספים מעבר למעורבות הצרה שמציע המיזם. מייסד הקרן, ג'ף סקול, שכתבתי עליו באחד הפוסטים הראשונים כאן, מחוייב אישית […]