רגלי השולחן הבירוקטי
בישראל פועלים עשרות אלפי ארגונים חברתיים. המרכז לחקר המגזר השלישי איתר (נכון לשנת 2005) 43,000 ארגונים כאלו. תחומי הפעולה שלהם מגוונים מאד ומקיפים כמעט כל התארגנות שמתרחשת כאשר שני אנשים או יותר נפגשים זה עם זה באופן קבוע: פעילות דתית, חינוך, תרבות, רווחה, הנצחה, איגודים מקצועיים ועוד. אבל לא משנה אם אתה מנהל ארגון לקירוב לבבות ליהדות במאה שערים, או אם את מנהלת להקת מחול אוונגרדי בלב תל-אביב. קרוב לוודאי ששניכם חולמים בלילה על השגת ארבעה אישורים בסיסיים מהמדינה, שיקלו עליכם את החיים כארגון חברתי. אם תרצו, אפשר לדמות את הארגונים החברתיים בארץ לשולחן: הם חייבים ארבע רגלים בירוקרטיות כדי שיהיו יציבים באמת, ארבעת הרגלים הן:
- הכרה ממס הכנסה שהארגון הוא מוסד ציבורי (מכונה אישור 9ב').
- הכרה ממס ערך מוסף שהארגון הוא ללא כוונת רווח .
- אישור ניהול תקין מרשם העמותות.
- אישור ממס הכנסה כי התרומות לעמותה מוכרות לצרכי מס (מכונה אישור 46א').
הזמנה להשפיע בבלוג
בתקופה הקרובה אכתוב פוסט נפרד עבור כל אחת מהרגליים הבירוקרטיות הללו, בדגש על האתגר המורכב והייחודי שעומד בפני ארגוני 'יזמות חברתית'. אני לא משפטן ואין לי השכלה חשבונאית, לכן לא כדאי להתייחס למה שאכתוב כעצה מעשית. כדי ללמוד מהמקצוענים, מומלץ לפנות לפרסומים באתר משרד רואי החשבון BDO זיו האפט. או לנסות 'להכות את המומחה' דרך אתר מכון שיתופים. הידע שצברתי בתחום מספיק בשביל לנסח כאן כמה עקרונות, בשפה ברורה ולא מקצועית, בתקווה שמי ששוקל לפנות ליזמות חברתית ייחשף מעט למושגים הבסיסיים בתחום. אבל זו אינה המטרה המרכזית עבורי, אני מקווה שהניסוח הקצר בבלוג, יעזור לי להבין ולפתח שאלות ברמת המדיניות, לדוגמה: האם החקיקה הנוכחית מעודדת הקמה של יוזמות חברתית או מעכבת אותן?, ושאלות ברמה סוציולוגית יותר, למשל: איך מתמודדים מוסדות קיימים בתרבות עם הופעה של מוסד/ארגון כלאיים חדש שמשלבת בין עסקי לחברתי? אתם מוזמנים לעזור לי, ולכתוב כאן תגובה עם מחשבות שלכם על ארבעת האישורים האלו.
הזמנה להשפיע דרך משרד המשפטים
אם אתם יזמים חברתיים מנוסים, או סתם חברים בארגון חברתי שעובר דרך ייסורים בירוקרטית, זו ההזדמנות שלכם להשפיע על המצב בעתיד. אתר הזווית השלישית מדווח שמשרד המשפטים הקים ועדה מיוחדת לנושא הגדרת ארגונים ללא כוונת רווח. מטרת הוועדה היא: "לדון בסוגיות הנוגעות לסיווג של עמותות וחברות לתועלת הציבור, ולהמליץ בעניין המצב הרצוי, לרבות תיקוני חקיקה". בראשות הוועדה עומד מי שאחראי על רישום עמותות בישראל עו"ד אלון בכר. זו ההזדמנות שלכם להצביע על תקנות או פסיקות בהן חשתם מופלים לרעה, ובמיוחד אם הקשיים נגרמו בגלל המצב המיוחד שלכם כארגון שהוא גם מוסד ללא כוונת רווח, אבל גם מקיים פעילות מסחרית.
תגובה אחת על “האישורים שכל ארגון חברתי חייב לעצמו”
[…] משרד ראש הממשלה, ומי שצפוי לעמוד בראש הועדה שהוזכרה בפוסט קודם כאן, הציע הסבר דומה בכנס). זו אינה תשובה שמספקת אותי […]