הכשרת מנהלים למלכ"רים – ממצאים מארצות הברית
שלושה כנסים חשובים (עבור המתעניינים ביזמות חברתית) עומדים להתקיים בתקופה הקרובה בשלוש אוניברסיטאות שונות בארץ: כנס המרכז הישראלי לחקר המגזר השלישי (בן-גוריון), כנס המרכז לחקר הפילנתרופיה בישראל (העברית), וכנס יזמות חברתית של בית-הספר לעבודה סוציאלית (תל-אביב).
השבוע (יום שלישי, 15 למרץ 2011) באוניברסיטת בן-גוריון יתמקדו בנושא הכשרת מנהלי ארגונים חברתיים, ובמתח שבין תפיסות עסקיות לתפיסות חברתיות שטמון בהכשרה כזו. האורחת המרכזית של הכנס היא פרופ' רוזאן מיראבלה (Roseanne Mirabella) מהמחלקה למדיניות ציבורית באוניברסיטת סיטון הול, ארצות-הברית. מיראבלה מיפתה את תוכניות ההכשרה למנהלי ארגונים חברתיים ברחבי ארצות-הברית (לימודי תעודה וגם לימודים לתואר אקדמי). ממצאי הסקר שערכה עולה תמונה ברורה של גידול במספר תוכניות ההכשרה שמיועדות לתלמידים השואפים לנהל ארגון חברתי. בהסתמך על סקירה בת עשר שנים (96 עד 2006) נמצאו 284 תוכניות לימוד בשנת 1997, 380 תוכניות בשנת 2002 ו-426 תוכניות בשנת 2006. התוכניות מועברות ב-240 אוניברסיטאות ומכללות.
באותו מחקר ביקרה מיראבלה את תוכניות הלימוד על כך שרבות מהן מכוונות להוראת ניהול הירארכי (שמעודד את המנהל לתת הוראות לביצוע כמעט ללא שיתוף חברים אחרים בארגון) על חשבון הכשרה לרוח ניהול שיתופית (כגון ניהול ברשת) שמתאימה יותר לארגונים חברתיים שמטרתם להעצים אוכלוסיות מוחלשות. ביקורת נוספת היא על הדגש שמושם בתוכניות אלה על מיומנויות ניהול טכניות (דוגמת ניהול פיננסי ומיומנויות ארגון), על חשבון הוראה של היבטים חברתיים ותהליכי שינוי חברתי (כגון דיון בתיאוריות על חברה אזרחית או מודלים להבאת שינוי חברתי).
הוראה ליוזמה ויזמות חברתית – מה היא כוללת (ומה ראוי שתכיל)?
בפרסום האחרון של ממצאי המחקר, בשנת 2007 , שירטטה מיראבלה מגמות עתידיות אליהן מתפתחות תוכניות הכשרת מנהלי מלכ"רים. אז היא צפתה כי: "בשנים הקרובות אנו צפויים לראות… …שעוד בתי ספר יטמיעו יוזמה חברתית ויזמות לתוך תוכנית הלימודים שלהם". באופטימיות רבה היא הגדירה יוזמה חברתית כ-"דור הבא של ההכשרות למנהלי מלכ"רים", מפני שמושג היוזמה החברתית (Social Entreprise) מכיר בכך שארגונים חברתיים עוברים לעבוד במודלים מעורבים מסחריים-חברתיים (ברמות שונות של מסחור, ובהתארגנות משפטית ומוסדית מגוונת). באותו פרסום מיראבלה לא פירטה אלו סוגים של קורסים מעבירים היום במסגרת הוראת יוזמה חברתית, אולם אני מקווה שהנושא הזה בדיוק יעמוד במרכז המושב שבו היא תשתתף וצפוי לענות על השאלה "מה משמעותה של 'יזמות חברתית' עבור החינוך לניהול מלכרי"ם?" (שמו המלא של המושב: Educating nonprofit leaders in the 21'th Cnetury: What dose 'social entrepreneurship' mean for nonprofit management education?)
ברובד עמוק יותר, הדיון במתחים בהכשרת מנהלים לארגוני שינוי חברתי קשור למתח הוותיק בין עשיית רווח כספי לבין עשייה למען החלשים בחברה. ברמה התיאורטית הוא נוגע לשאלה האם פעילות למען רווח כלכלי יכולה בכלל להיות טובה גם עבור הקבוצות המודרות והמוחלשות על ידי אותה פעילות כלכלית? שאלות שאני חושש שמיראבלה, כמו רבים מהעוסקים ביזמות חברתית, לא מתייחסים אליהם ברצינות מספקת. יחד עם זאת, ההרצאה צפויה להיות מעניינת במיוחד ולו בזכות ההזדמנות לשמוע חוות דעת של חוקרת שהייתה שם 'כשזה התחיל', כשיוזמה ויזמות חברתית נתפסו כדור העתיד וכפתרון אוטופי כמעט לבעיות החברה (גם אם זה לא היה כל-כך מזמן). מעניין יהיה לשמוע האם היום, תוכל מיראבלה לספק לנו מבט מפוכח יותר, שישווה בין האידיאל ששירטטה לפני ארבע שנים, לבין המציאות היום. אני מקווה שנשמע לא רק איך מלמדים (כלומר באיזה תוכן נטען המושג) יוזמה חברתית בפועל – היום, אלא גם התייחסות רפלקטיבית שלה לתחזית שהציגה לפני ארבע שנים.
קישורים:
- לעמוד הבית של פרופ' רוזאן מיראבלה באוניברסיטת סיטון הול.
- לעמוד הבית האישי (כולל תמונות מהגינה הביתית של מיראבלה).
- לראיון בידיעון המרכז הישראלי לחקר המגזר השלישי.
- לאתר המחקר אודות תוכניות לימוד למנהלי מלכ"רים בארצות-הברית.
- לרשימת המוסדות האקדמיים בארצות הברית שמקיימים תוכנית הכשרה למנהלי מלכר"ים.
- למאמר אקדמי הסוקר את המחקר עד שנת 2006.
תגובה אחת על “חינוך ליוזמה ויזמות חברתית – מחשבות על המחקר של רוזאן מיראבלה”
פוסט נהדר. ומה לגבי תוכניות שאינן בארה"ב?