הושקו שתי תחרויות למיזמים במדינות המתפתחות (Pears Challenge והמדען הראשי)


מעל 100 יזמים חברתיים ויזמי טכנולוגיה, התכנסו השבוע ב'קמפוס גוגל תל-אביב' כדי לשמוע על שתי תוכניות חדשות לעידוד יזמים מישראל לפנות לשוק במדינות המתפתחות.

    • עבור מי שנמצא בשלב הראשוני של גיבוש רעיון ומודל עסקי, נפתחה תחרות ה-"Pears Challenge".
    • עבור יזמים בעלי רעיון מגובש יותר, השיקו המדען הראשי והסוכנות הישראלית לפיתוח ('משב') את  תוכנית "Grand Challenges Israel".IMG_0009

 

The Pears Challenge : התחרות פונה לכל יזם עם רעיון שיכול להתאים לקידום והקלה של מצוקות עמן מתמודדים תושבי מדינות מתפתחות, כגון מצוקת מים נקיים, או נגישות לשירותי בריאות. הרעיון צריך להיות חדשני ובעל כדאיות כלכלית לצד התרומה החברתית שבו. מתוך המועמדים יבחרו 10 יזמים שיזכו לקבל סדנאות הכשרה על ידי מרצי הזירה לעסקים חברתיים -מינגה, מנטורינג של אנשי עסקים ויזמים בעלי ניסיון במדינות המתפתחות וחיבור לארגון עולמי המתמחה בתמיכה למיזמי פיתוח (GSBI). בסיום שלושת החודשים יציגו המשתתפים בפני משקיעים מנוסים שיבחרו את הזוכה. הקבוצה הזוכה תקבל הזדמנות לבקר במדינה מתפתחת וללמוד מקרוב, מהשטח, על בניית המיזם.

התחרות היא יוזמה של "תוכנית פיירס" לחדשנות ופיתוח בינ"ל, בביה"ס לממשל ומדיניות באוניברסיטת תל-אביב. על אף מיקומה באקדמיה, התוכנית לא מעבירה קורסים או סדנאות, אלא פועלת באופן הדומה למכון מדיניות וממשל מצד אחד (באמצעות עבודת לובי פוליטי לטובת הנושא במשרדי הממשלה), וארגון חברתי אקטיביסטי מצד שני (בין היתר על ידי הקמת ארגון-בן, בשם IsraelDev, שמעודד מפגשים בין יזמים החושבים על פיתוח מיזמים במדינות עניות). מטרתו האסטרטגית של המכון היא לרתום את היזמות והחדשנות המתרחשת בישראל לטובת פתרונות למצוקות במדינות בעולם המתפתח.  התוכנית נתמכת על ידי קרן משפחתית בריטית (Pears Foundation).

 באירוע ההשקה דיברו מספר יזמים על ניסיונם במדינות המתפתחות, ועל הייחודיות של יזמות כזו בהשוואה ליזמות במדינות מפותחות כלכלית. הדוברים הציגו תובנות וסיפורים מרתקים, אני מקווה להרחיב עליהן בפוסט המשך. ראש תוכנית  ד"ר עליזה בלמן ענבל ומובילת התחרות הציגה אותה באופן הבא: "המשק הישראלי ברובו מכוון להצלחה בארה"ב ואירופה. כיום גורמים בממשלת ישראל מכירים בחשיבות של התחום, ואף החליטו להקצות משאבים ומענקים ליזמים שיפתחו עבור מדינות מתפתחות. אנחנו רוצים להעלות את המודעות לפוטנציאל הטמון בשווקי הענק המתעוררים – אפריקה, אסיה ואמריקה הלטינית ולהכשיר יזמים ישראלים בתחום זה, בכדי שיוכלו גם לזכות במענקים שמקצה לכך הממשלה.  ישראל שחקנית מובילה בתחומים שיכולים לסייע למדינות אלו, כך שהיא יכולה להוות גורם מוביל ומרכזי בתהליך של שינוי ממשי בעולם".

IMG_0014
ד"ר עליזה בלמן ענבל מציגה את תחרות Pears Challenge

  פרטים נוספים, באתר התחרות: The Pears Challenge

 Grand Challenges Israel: זוהי הגירסה הישראלית ליוזמה עולמית לקידום מיזמים עסקיים וטכנולוגיות שיכולות להקל על מצוקות בעולם המתפתח. היוזמה היא של המדען הראשי ו-'משב' (סוכנות ממשלית לפיתוח במדינות עניות). תחרות זו פתוחה עד סוף מרץ, והיא מציעה מימון של עד 500,000 ש"ח למיזמים הנבחרים.

פרטים באתר הקול-קורא.

ריבוי שחקנים הוא תנאי להצמחת שוק להשקעות חברתיות

כדי ליצור שוק תוסס, המונע מכניסה של כסף חדש לעשייה חברתית והמנביט בתמורה רעיונות ומיזמים חדשים לפתרון מצוקות רבות שנים, חשוב לקיים מערכת מרובת שחקנים ובעלי תפקידים שונים (כך נטען גם בדו"ח של מכון מילקן בנושא טיפוח השקעות חברתיות). המקרה של שתי התחרויות שהוצגו כאן, (Pears

Challenge, Grand Challenges Israel) ממחיש את הטענה הזו היטב. כדי שהתוכניות האלו יצאו לפועל נדרשה מעורבות של פילנתרופיה פרטית (דרך קרן פירס, המשקיעה מדי שנה בחיבור תרבות היזמות בישראל אל פיתוח במדינות עניות), של ארגונים מדינתיים (דרך המדען הראשי ותוכנית 'משב' הצפויות להקצות עד 500 אלף ₪ למיזמים רלוונטיים), של ארגוני חינוך והכשרה ליזמים עסקיים-חברתיים (הזירה לעסקים חברתיים – מינגה אחראית על תכני הסדנאות שיועברו ליזמים הזוכים בתחרות של קרן פירס), של רשתות חברתיות מקומיות (התאגדות IsraelDev , בתמיכת קרן פירס, המארגנת מפגשי יזמים בתחום וסיפקה את עיקר היזמים שהגיעו לערב ההשקה) ולבסוף גם מעורבות של ארגונים עולמיים המנוסים בתחום (רשת GSBI  האמריקאית פעילה ביישום מיזמים עסקיים-חברתיים בעשרות מדינות מתפתחות שותפה גם היא לתחרות שבישראל, ותצפויה ללוות את היזמים הזוכים).

IMG_0019


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *